Sýrie
Cestopis
Cesta den po dni
- Cesta v kostce
- Praha, Damašek
- Damašek, Dumejr
- Bosra
- Maalúla, Hamá
- Musjaf, Apamea
- Hamá, Krak des Chevaliers
- Safíta, Tartús, Lattákia
- Lattákia, Rás Šamra
- Mrtvá města, Aleppo
- Aleppo
- Aleppo, Kalaat Nadžm
- Aleppo, Rasáfa, Palmýra
- Palmýra, Kalaat Ibn Ma’an
- Palmýra
- Palmýra, Damašek
- Damašek, Kunejtra
- Damašek (Staré město)
- Damašek (Umajjovská mešita)
- Damašek, Praha
Naše tipy
čtvrtek, 16. září 2010
- Návštěvu významných památek si neplánujte na pátek, to bývá všude spousta místních (pátek je jejich neděle). Obchody jsou zavřené a trhy jak vymetené.
- Peníze jsme si měnili obvykle v hotelech za mírně horší kurz než ve směnárně – každý místní vám dolary rád vymění (bez poplatku). My jsme jak na potvoru směnárnu neviděli nikdy, když jsme ji potřebovali.
- Nenechte si ujít ručně tlučenou zmrzlinu na damašském trhu al-Hamidiya
- Syřané splnili naše očekávání – byli velmi milý a pohostinní.
- Všudypřítomné odpadky – stejně jako v Jordánsku i tady odpadkové koše moc nevyužívají.
- Provoz v ulicích je bláznivý, pravidla nikdo nedodržuje – ale na druhé straně je v Sýrii řízení příjemnější než v Praze. Řízení je většinou více založené na intuici, a i když mají auta spoustu škrábanců, za celé tři týdny jsme neviděli jedinou nehodu.
- Kolem Damašku je všude dost benzínek, ale v oblasti severu a severovýchodu je to už horší. Takže tam jsme se řídili pravidlem – natankovat u každé benzínky, kterou jsme potkali.
- Oblékání moc nemusíte řešit, ale holky se budou rozhodně lépe cítit ve volném oblečení bez výrazných výstřihů. Je dobré mít pořád po ruce šátek, do mešity musíte mít zahalené vlasy.
- Oproti Jordánsku je Sýrie z pohledu turistické infrastruktury na nižší úrovni, což jí ale dodává půvab.
- Stravování je bez problémů – jedli jsme většinou na ulici, důležité je jen dodržovat klasické cestovatelské pravidlo – jezte tam, kde vidíte, že jedí i místní a je tam dost velký obrat. My jsme si nejčastěji dávali kuřecí či jehněčí šawermu a různé placky.
- Nechte se nalákat na čerstvě vymačkané džusy – nejradši jsme měli pomerančový, nebo asap z cukrové třtiny.
–
©opyright Ivana a Antonín Vávrovi Praha, září 2010
Veškerý obsah je určen jen pro osobní potřebu jednotlivce a nesmí být šířen!